Jedzte menej cukru, inak..
Áno, cukor môže za mnohé vaše obliny, ktorých by ste sa chceli čo najskôr zbaviť. Nečudo, veď cukor v podobe, v akej ho poznáme najčastejšie - teda ten nezdravý biely, je takmer v každej potravine. A ak nie cukor, tak jeho sladké náhrady, umelé sladidlá, ktoré sú pre organizmus doslova jedom. Nerobte si plané nádeje, pokiaľ sa nezbavíte cukru a jeho náhrad, vaša vysnívaná postava vám bude na hony vzdialená. Samozrejme, nielen to, s vynechaním cukru dlhodobo prídu aj dramatické zmeny vo vašom zdraví.
Prečo za zbaviť cukru?
Cukor naše telo zaťažuje. Hlavne naše vnútorné orgány. Možno vám nie je jasné, prečo je v posledných rokoch cukor tak nebezpečný, keď sme ho mali v strave aj v detstve. Bohužiaľ, za posledných 30 rokov sa zloženie potravín výrazne zmenilo a naša strava obsahuje mnohonásobne viac cukru, ako je pre zdravie udržateľné. Je prirodzené, že máme chuť na sladké, táto chuť nás sprevádza celým životom, avšak cukor nie jediným zdrojom sladkej chuti na našom tanieri, a tak je cieľ zbaviť sa cukru skutočne reálny. Pretože jeho vysoký príjem spôsobuje, že telo ukladá energiu do tuku, obaľuje životne dôležité orgány a tým ich zaťažuje.
Nie, nie je to len škaredá pneumatika okolo tela, hlavne je to tuk okolo vašich orgánov, ktorý by vás mal trápiť. Vysoký príjem cukru zároveň vedie k vzniku nebezpečnej cukrovky, ku kolísaniu cholesterolu v tele a výrazne pôsobí na mozog. Áno, závislosť na cukre je dokázaná vec - a môže byť príčinou vašej vyššej hmotnosti. Ak si totiž raz zvyknete na cukor, budete sa ho zbavovať ťažko. Bez neho a tiež po jeho veľkej dávke môžete cítiť duševnú otupenosť, neschopnosť sústrediť sa a mnoho ďalších vedľajších efektov.
Zo zdravotného hľadiska neustály prísun cukru spôsobuje v tele jeho prekyslenie, tým si vytvárame vhodné prostredie na množenie plesní, ktoré zaťažujú celý organizmus. Už vám niekedy napadlo, že vaše neustále gynekologické problémy, kožné problémy či alergie súvisia s cukrom v strave?
Ubrať cukru, to sa povie!
Áno, ľahšie povedať, ako urobiť. Nebude to však až také zložité. Sladkej chuti sa totiž nemusíte zbavovať, stačí ak nahradíte nezdravý cukor niečím iným sladkým. Tak napríklad dusená zelenina s trochou soli, len tak na pare - mrkva, hrášok, kukurica, fazuľka. Viete, že takto pripravená zelenina chutí vlastne sladko? A čo takto pridať do stravy viac pravých celozrnných výrobkov? Vzdajte sa čokolády ku káve a radšej doprajte telu celozrnné cestoviny. Alebo si pripravte ovocie na pare, alebo zapečené a skaramelizované v rúre.
Náš typ: Hľadajte skryté zdroje cukru. Aj potraviny, ktoré na prvý pohľad nechutia sladko, obsahujú cukor. Napríklad nakladané ryby - aj keď ich zjete s kopou zeleniny, samotný nálev obsahuje mnoho sladidiel. Podobné je to aj s rozličnými omáčkami či dressingami, ktoré si kúpite k zeleninovému šalátu. Pre lepší prehľad si vždy prečítajte etiketu, ak na nej zbadáte cukor, sirup či náhradné sladidlo, do svojho nákupného košíka takúto lahôdku nevkladajte.